Ανάπτυξη ειδικής μεθόδου εκτροφής και διαχείριση ολικής ποιότητας βόειου κρέατος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Αντικείμενο του έργου είναι ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης και πιστοποίησης παραγωγής βόειου κρέατος από μόσχους κρεοπαραγωγών φυλών αλλά και μόσχους που προέρχονται από εκτροφές γαλακτοπαραγωγών αγελάδων.

Θα γίνουν διάφοροι πειραματισμοί πάχυνσης βοοειδών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Μπέλλα – Λούρου ΟΕ. Θα καταρτιστούν ειδικά σιτηρέσια και ειδικά μίγματα προσθετικών (ιχνοστοιχεία και βιταμίνες) ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση του γενοτύπου με ταυτόχρονη παραγωγή κρέατος με διακριτά οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, στόχος των πειραματισμών θα είναι να παραχθεί οικονομικά αξιοποιήσιμο προϊόν (κρέας αλλά και κρεατοσκευάσματα).

Το έργο προσεγγίζει το θέμα της πάχυνσης βοοειδών με την ευρεία έννοια της «ολικής ποιότητας» με δράσεις που ανήκουν στο πεδίο της παραγωγής, της μεταποίησης και της στρατηγικής για την εμπορικότητα του παραγόμενου κρέατος.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου έχει άμεση και αμφίδρομη σχέση με το διαθέσιμο ζωικό υλικό, τις σφαγειοτεχνικές και μεταποιητικές υποδομές της εταιρείας Βιομηχανικό Σφάγειο Ημαθίας ΑΕΒΕ, οι οποίες υποστηρίζουν το σχεδιασμό για βελτιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων και αποτελούν το δομικό στοιχείο για την ταυτότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Η ομάδα του έργου αποτελείται από δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Βιομηχανικό Σφάγειο Ημαθίας ΑΕΒΕ και Μπέλλα – Λούρου ΟΕ και έναν ερευνητικό φορέα, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, με σημαντική ερευνητική και επιστημονική εμπειρία στο αντικείμενο του προτεινόμενου έργου.

Για την υλοποίηση του έργου ο υπεργολάβος Qlab IKE, διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων, με βασικό προσανατολισμό στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε επιχειρήσεις του αγροτο- διατροφικού κλάδου θα αναλάβει τις εργαστηριακές αναλύσεις και την τεχνοοικονομική αξιολόγηση του έργου.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • Πρωτόκολλο διαχείρισης ολικής ποιότητας βόειου κρέατος μέσα από μια παραγωγική διαδικασία που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που πρόσφατα υιοθετήθηκε από την ΕΕ (from stable to table) και σύμφωνα με τις αρχές υγείας και ευζωίας των ζώων.
  • Μοντέλο πρόβλεψης της ποιότητας του μοσχαρίσιου κρέατος με βάση αντικειμενικούς δείκτες. Θα δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων σχετικά με τις μεθόδους πάχυνσης και το βέλτιστο βάρος σφαγής των μόσχων, τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων του κρέατος και της αποδοχής του βάσει φυσικοχημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.
  • Μοντέλα συσχετίσεων μεταξύ γεύσης και τρυφερότητας του κρέατος και βιοχημικών δεδομένων.
  • Μοντέλα συσχετίσεων σε ότι αφορά το μυϊκό προφίλ του παραγόμενου μοσχαρίσιου κρέατος και την ποιότητα του σφαγίου με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του.
  • Πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη για την εμπορικότητα των προϊόντων δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων με ανάδειξη της ταυτότητας και της ποιότητας του παραγομένου κρέατος.
  • Απόδοση ταυτότητας και πιστοποίησης στην ελληνική κρεοπαραγωγο βοοτροφία με την είσοδο στην αγορά ενός ποιοτικού πιστοποιημένου κρέατος. Ταυτόχρονα, η κάλυψη ενός μέρους της αγοράς που αποτελείται από απαιτητικούς καταναλωτές που αναζητούν ξεχωριστά προϊόντα ζωικής προέλευσης όσον αφορά την ποιότητα, την υγιεινή, τη νωπότητα και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και καταναλωτές που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις συνθήκες εκτροφής των ζώων (τήρηση των αρχών υγείας και ευζωίας).
  • Προώθηση των αρχών υγείας και ευζωίας των ζώων με την υιοθέτηση φιλικών προς τα ζώα πρακτικών στην εκτροφή και ιδιαίτερα, στη διατροφή τους, με την ενσωμάτωση ειδικών προσθετικών που βασίζονται σε αρωματικά φυτά και εκχυλίσματα αυτών.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 394.570,00€
ΕΝΑΡΞΗ: 8/10/2021
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 40 ΜΗΝΕΣ

Ιστοσελίδα έργου: bellasqualitymeat.gr

ΕΣΠΑ 2021 - 2027 / Πρόγραμμα Κεντρική Μακεδονία

<< ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ: Υπηρεσίες ερευνητικών έργων

Περισσότερα έργα
Mastin Μετάβαση στο περιεχόμενο