ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η έλλειψη σε φολικό οξύ είναι ένα αρκετά οξύ φαινόμενο όχι μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά ακόμη και στο Δυτικό κόσμο, ειδικά επειδή έχει συσχετιστεί με NTDs (neural tube defects). Επιπλέον, έχει προστατευτική δράση σε πιθανές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, απέναντι σε καρδιοαγγειακές παθήσεις, ακόμη και απέναντι σε συγκεκριμένες νευροψυχιατρικές παθήσεις. Από την άλλη μεριά η βιταμίνη Β-12, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και στην ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η έλλειψη της είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, καθώς τα συμπτώματα της αργούν να εμφανιστούν.

Το EggWhiteBrain έχει ως στόχο την παραγωγή προϊόντων διατροφής υψηλής προστιθέμενης αξίας με θετικές για την υγεία των καταναλωτών λειτουργικές ιδιότητες, που θα έχουν ως βάση το ασπράδι ή/και τον κρόκο του αυγού. Συγκεκριμένα, ο πρώτος στόχος είναι η παραγωγή ροφήματος με βάση το ασπράδι του αυγού το οποίο θα απευθύνεται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι οι εγκύες, άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B-12 και φολικού οξέος, άτομα με ήπιες διανοητικές διαταραχές, αλλά και άτομα που απλά επιθυμούν μια ενίσχυση των διανοητικών λειτουργιών τους. Η επίδραση του ροφήματος αυτού στις παραπάνω κατηγορίες καταναλωτών, ως συμπλήρωμα διατροφής, θα επιβεβαιωθεί μέσα από μια ολοκληρωμένη κλινική μελέτη σε συνεργασία με νευρολογική κλινική. Θα πραγματοποιηθεί νευροψυχομετρικός έλεγχος με τις δοκιμασίες Mini Mental State Examination (MMSE) και Montreal Cognitive Assessment (MOCA) πριν τη λήψη του προϊόντος μετά από 6 μήνες και μετά από 12 μήνες.

Επίσης, θα ακολουθήσει η καταγραφή του μεταγραφόματος και μεταβολόματος με χρήση τεχνικών αναλυτικής χημείας υψηλής διαχωριστικής ικανότητας (πχ. LC-MSMS- Orbitrap, Q-ToF), με στόχο την χαρτογράφηση των μεταγραφικών και μεταβολικών δικτύων του ανθρώπινου οργανισμού που επηρεάζονται από τη λήψη του εμπλουτισμένου αυτού συμπληρώματος διατροφής. Αυτή η καταγραφή θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη πιο στοχευμένα συμπληρώματα διατροφής στο μέλλον. Ο δεύτερος στόχος του έργου θα είναι η παραγωγή σκόνης αυγού, είτε μόνο από ασπράδι, είτε από τον κρόκο είτε από συνδυασμό τους. Η σκόνη αυτή θα είναι πλούσια σε λειτουργικές ιδιότητες (υψηλή πρωτεΐνη, γαλακτωματοποιητικές ικανότητες, αφριστικές ιδιότητες, πηκτικές ιδιότητες κ.α.) και μπορεί να βρει πληθώρα εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων.

Αντικείμενα του έργου θα αποτελούν: α) ο προσδιορισμός της διαλυτότητας των βιταμινών στο ασπράδι του αυγού, β) η προσθήκη των κατάλληλων ποσοτήτων των βιταμινών, καθώς και η σταθερότητά τους κατά την επεξεργασία και συντήρηση του προϊόντος, γ) οι ρεολογικές και οργανοληπτικές ιδιότητες του τελικού προϊόντος, δ) η κλινική μελέτη του προϊόντος, ε) η χαρτογράφηση των μεταβολικών δικτύων του ανθρώπινου οργανισμού που επηρεάζονται από την πρόσληψη του εμπλουτισμένου ροφήματος και ζ) οι βέλτιστες συνθήκες ξήρανσης με ψεκασμό για την παραγωγή σκόνης από το ασπράδι ή/και κρόκο του αυγού.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • Ανάπτυξη νέας γκάμας προϊόντων για την εταιρία, με τη δημιουργία ενός λειτουργικού τροφίμου, αλλά και σκόνης αυγού.
  • Παραγωγή νέας γνώσης αναφορικά με τα μεταβολικά μονοπάτια που επηρεάζονται από την πρόσληψη του εμπλουτισμένου ροφήματος.
  • Παραγωγή νέας γνώσης για το αν η βιταμίνη β-12 και το φολικό οξύ υπό τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής ενσωματωμένα σε ρόφημα συμβάλλουν στην πρόληψη της ΗΝΔ.
  • Βελτίωση ανταγωνιστικότητας της εταιρίας με προσθήκη νέων προϊόντων, άνοιγμα σε νέες αγορές (συμπληρωμάτων διατροφής) και αύξηση της ανθρώπινης εργασίας, καθώς θα απαιτηθεί η δημιουργία νέου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
  • Mηχανιστική περιγραφή των αλληλεπιδράσεων των μονοπατιών που επηρεάζουν τη σύνθεση της βιταμίνης Β12 και του φολικού οξέως, αλλά και οι ευεργετικές επιδράσεις των συμπληρωμάτων αυτών διατροφής με βιοδείκτες που σχετίζονται με την καλύτερη υγεία, με έμφαση στην παιδική νευροανάπτυξη κατά την κυοφορία.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 590.080,00€
ΕΝΑΡΞΗ: 12/05/2020
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 36 ΜΗΝΕΣ

ΕΤΠΑ - ΕΠΑΝΕΚ -ΕΣΠΑ

<< ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ: Υπηρεσίες ερευνητικών έργων

Περισσότερα έργα
EGGPROScience Skip to content