CLLD/LEADER: Σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων στήριξης

 In Νέα

CLLD/LEADER: Σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων στήριξης για τις ιδιωτικές επενδύσεις – ποιές οι τροποποιητικές αποφάσεις

Το διαβάσαμε στο www.ypaithros.gr

· Τροποποιητικές αποφάσεις λαμβάνουν οι αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας · Μεταφορά και ενσωμάτωση ΚΑΔ για τυποποίηση και συσκευασίας γεωργικών προϊόντων · 2+1 διευκρινίσεις για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές

Σε σειρά τροποποιητικών αποφάσεων έχουν προχωρήσει οι περισσότερες αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας που διαχειρίζονται το πρόγραμμα CLLD/LEADER, και δη τις προσκλήσεις που τρέχουν για τις παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι τροποποιητικές αποφάσεις, αν και σε πολλές περιπτώσεις διαφέρουν ανά περιοχή, άρα και ανά ΟΤΔ, έχουν ένα κοινό σημείο: Οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των υπηρεσιών συσκευασίας και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων ενσωματώνονται στην υποδράση 19.2.3.1. (μεταποίηση), και αντίστοιχα οι ΚΑΔ των υπηρεσιών συσκευασίας και τυποποίησης μη γεωργικών προϊόντων ενσωματώνονται στην υποδράση 19.2.2.2.

Στις παραπάνω αλλαγές καλούνται να προχωρήσουν όλες οι ΟΤΔ της χώρας, μετά από έγγραφα του ΥΠΑΑΤ/ΕΥΕ ΠΑΑ 2014-2020/Μονάδα Τοπικής Ανάπτυξης, στις 16 και 22 Ιουλίου.

Μεταποίηση

Η τροποποίηση αυτή αφορά την περίπτωση που υφίσταται από τον δυνητικό δικαιούχο μεταποίηση ή/και συσκευασία/τυποποίηση γεωργικών προϊόντων, ο οποίος αποθηκεύει ή/και διαθέτει/εμπορεύεται το τελικό προϊόν στην αγορά και συνεπώς το επενδυτικό σχέδιο θεωρείται ότι αφορά την υποδράση 19.2.3.1 ή την υποδράση 19.2.2.2, αν το προϊόν είναι μη γεωργικό.

Αντίστοιχα, ο επενδυτικός φάκελος υποβάλλεται στην υποδράση 19.2.3.5 όταν αφορά μόνο αποθήκευση ή ψύξη, ή μόνο εμπορία, ή μόνο υπηρεσίες facon. Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλήφθηκε και στην υποδράση 19.2.3.1 ο ΚΑΔ 01.63.10.17. «Υπηρεσίες συσκευασίας και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων», προκειμένου να καλύψει την περίπτωση αυτή.

Ήδη κάποιες αναπτυξιακές προχώρησαν σε αλλαγές, όπως η Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού, η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ – ΑΝΚΟ, η Αναπτυξιακή ΟΛΥΜΠΙΑΣ και η Αναπτυξιακή Λασιθίου.

Για παράδειγμα, από την Αναπτυξιακή Λασιθίου, μεταφέρθηκαν στην πρόσκληση από τις υποδράσεις 19.2.2.5 και 19.2.3.5 στις υποδράσεις 19.2.2.3 και 19.2.3.3 οι ΚΑΔ 85.51.10.02 (Υπηρεσίες εκμάθησης θαλάσσιων σπορ), 85.51.10.03 (Υπηρεσίες εκμάθησης καταδύσεων), 85.51.10.08 (Υπηρεσίες σχολής ιππασίας) και 93.29.11.04 (Υπηρεσίες εκμετάλλευσης παιχνιδιών θάλασσας).

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης προσέθεσε στην πρόσκληση την υποδράση 19.2.2.2 «Ενίσχυση επενδύσεων στη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα μη γεωργικό προϊόν για την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής» και ενέκρινε την παράταση της ημερομηνίας λήξης της υποβολής των προτάσεων για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019.
Δικαιολογητικά

Σε παράταση της ημερομηνίας λήξης προχώρησε και η Αναπτυξιακή Καβάλας, έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη τροποποίηση της πρόσκλησης, η οποία, εκτός από την παράταση, τροποποιεί και το πεδίο «Δικαιούχοι» της υποδράσης 19.2.2.6 «Ενίσχυση επενδύσεων οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση των ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής», τόσο στο κείμενο της πρόσκλησης, όσο και στο τεχνικό δελτίο της στον οδηγό επιλεξιμότητας – επιλογής.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι πλέον, στο πλαίσιο της υποδράσης, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να μη μεταποιούν αποκλειστικά την ιδία τους παραγωγή, εφόσον το επιθυμούν.

Σε διορθωτικές προσθήκες προχώρησε, τόσο στον πίνακα των δικαιολογητικών, όσο και στον οδηγό επιλεξιμότητας – επιλογής, και η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου ΑΑΕ.

Είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν στενά τις όποιες τροποποιήσεις των προσκλήσεων και να είναι σε στενή συνεργασία με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες των περιοχών τους.

Διευκρινίσεις

Επενδυτικές προτάσεις

Σε περίπτωση όπου ένα δικαιούχος επιθυμεί να υποβάλει μια επενδυτική πρόταση, η οποία με βάση τους ΚΑΔ επένδυσης έχει αναφορά σε παραπάνω από μία από τις υποδράσεις, τότε οφείλει να υποβάλει δύο ή παραπάνω αιτήσεις στήριξης, αντίστοιχα στις υποδράσεις που καλύπτουν τους ΚΑΔ επένδυσης. Σημειώνεται ότι η κάθε αίτηση στήριξης οφείλει να έχει αυτόνομο φυσικό και λειτουργικό αντικείμενο, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο.

Δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου

Οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της επένδυσης, περιλαμβάνονται στο μέγιστο όριο του 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της πράξης για δαπάνες αγοράς οικοδομημένης ή μη γης, σε περιπτώσεις πράξεων που περιλαμβάνουν κτιριακές υποδομές ή στο 15% για εγκαταλελειμμένες και πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κτήρια. Σε περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται αγορά γης, οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της επένδυσης, μπορούν να ανέλθουν έως το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της πράξης.

Επιλέξιμη δαπάνη για οχήματα

Για τα οχήματα μεταφοράς προϊόντων ειδικού τύπου, σε όποιες υποδράσεις προβλέπονται, ισχύει μόνο ο περιορισμός 10% του προϋπολογισμού (χωρίς ΦΠΑ). Όσον αφορά τα οχήματα μεταφοράς ανθρώπων, σε όποιες υποδράσεις προβλέπονται, ισχύει μόνο ο περιορισμός μέχρι 30.000 ευρώ αξία χωρίς ΦΠΑ, συνολικά για όλα τα οχήματα. Σημειώνεται ότι ο περιορισμός των 30.000 ευρώ ισχύει και για τις υποδράσεις 19.2.2.5 και 19.2.3.5.

Μετάβαση στο περιεχόμενο